July 11, 2024

Ligustrum Vulgare

Een Ligustrum Vulgare, ook wel een gewone/wilde liguster genoemd is een snel groeiende plant die semi-winterhard is. Wanneer er een zachte winter is zal de plant zijn bladeren behouden, bij strenge vorst niet. Een Ligustrum Vulgare heeft witte kleine bloemetjes die na de bloei veranderen in zwarte besjes.

Onderhoud

De Ligustrum Vulgare is een haag die gemiddeld twee keer per jaar gesnoeid moet worden om het beste uit de plant te halen. Na de zomer en voor de winter moet de haag gesnoeid worden. Hierbij moet de haag op een hoogte van 10 cm gehouden worden.

Een liguster kun je het beste planten in een droge, goed doorlatende grond. Na het planten kan je best wat compost erbij gaan doen om de juiste voeding te geven aan de haag.

De wind moet vooral ook niet al te hard raken, een liguster is er namelijk erg kwetsbaar voor. Ook is het belangrijk om de liguster regelmatig te bemesten zodat hij goed kan bloeien en fruiten. Plant een Ligustrum Vulgare op een plek waar veel zon komt, zoals op het zuiden.

Ziektes bij een ligusterhaag

Het kan voorkomen dat de plant ziek wordt. Dit kunnen onder andere Groene appelwants, larven, kleine wintervlinder, penseelkever, veriticillum veroorzaken. Het is dan belangrijk om op tijd te beginnen met het bestrijden van de ziekte.

Een liguster is een goede haag om te gebruiken, ze zijn makkelijk in onderhoud en hebben meerdere seizoenen bloei. Vrijwel ieder zomer kan je bloemen planten waardoor er in het hele jaar bloemen voor de liguster te genieten zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *